Drie methoden worden het meest benut: op open vuur, met de gasbarbecue of de elektrische barbecue.

Open vuur

De oudste manier van vlees bereiden is in de open lucht, op kolen. De voordelen zijn de hoge temperaturen, de authentieke smaak en je koopt een barbecue op kolen voor een relatief lage prijs. Nadelen zijn er ook: het is niet voor iedereen even gemakkelijk om een vuurtje te stoken en daarnaast moeten de ‘zware’ kolen gedragen worden en het levert rommel op. Na het barbecueën moet opruimwerk verricht worden.

Op gas

Het barbecueën op gas wint enorm aan populariteit en heeft de koppositie ingenomen. Aan smaak hoef je niet in te leveren in vergelijking met de barbecue op kolen. Maar het is makkelijker in gebruik en zorgt voor minder rotzooi. De gasbarbecues zijn eenvoudig aan te steken en binnen een paar minuten is een stabiele temperatuur bereikt. Vaak heb je ook nog verschillende braadzones en warm-houd-panelen zodat iedereen gelijktijdig van een lekker stukje vlees kan genieten! Nadelen van deze methode zijn het onderhoud, de omvang van het apparaat en minder hoge temperaturen dan op open vuur.

Elektrisch

De goede nummer drie bij (veel) Nederlandse liefhebbers is het elektrisch barbecueën. De meest fanatieke grillvreinden hebben nik sop met de elektrische barbecue. Wanneer je (maar) een paar keer jaar wil barbecueën is het een prima alternatief. De BBQ is snel op te starten en de temperatuur is makkelijk te regelen. Er komen minder schadelijke stoffen vrij. Je hebt in de tuin alleen stroom (stopcontact, verlengsnoer) nodig en je kunt beginnen! BBQ-diehards missen de authentieke barbecue-smaak.