Wat is een widget?

Wat zijn widgets?

De term “widget” is in de WordPress-wereld erg normaal, maar daar buiten niet zo. Natuurlijk is het woord niet uniek en gebruiken systemen als Windows de term “widget” ook al, maar bekend is de term niet. WordPress maakt veel gebruik van widgets en in combinatie met de enorme hoeveelheid plugins die beschikbaar zijn ligt hier een punt waar WordPress zich onderscheidt ten opzichte van andere CMS systemen: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Wat is een WordPress widget?

Een widget is een onderdeel dat je in de sidebar van je website kunt plaatsen. De sidebar is de rechter (of linker) balk die je op veel WordPress websites ziet. Ook WPLounge heeft een sidebar, kijk maar eens rechts van dit artikel. Een balk met een Facebook like box, recente artikelen en meer. In een sidebar heb je genoeg ruimte om extra informatie te tonen aan de lezer, maar ook voor bijvoorbeeld een reclameblok.

Weergave –> Widgets

Navigeer jezelf via het linker menu naar Weergave en klik vervolgens op Widgets. Je komt nu op de pagina waar je alle widgets van jouw website kunt beheren.

Hoe plaats ik een widget?

Als je op de widget pagina bent kun je alle widgets van je WordPress site beheren. WordPress heeft een aantal widgets standaard ingebouwd zitten, maar je kunt er nog veel meer krijgen. Meer hierover lees je verderop. Om een widget te plaatsen moet je een aantal dingen snappen. Links zie je in het grote vak alle beschikbare widgets, deze zijn niet actief. Je ziet hier widgets als “Links” en “Aangepast Menu”. Aan de rechterkant zie je een of meerdere kolommen. De meeste thema’s hebben 1 kolom voor 1 bepaalde sidebar, maar sommige thema’s hebben meerdere kolommen en dus meerdere sidebars (post-sidebar, footer-sidebar, header-sidebar, etc.). Zoek naar een titel als “main sidebar”, dat is de sidebar die je waarschijnlijk wilt wijzigen.

WordPress widgets

Klik voor vergroting

Standaard widgets WordPress

WordPress laat je natuurlijk niet zonder widgets in de kou staan: ze hebben genoeg widgets voor je gemaakt om de sidebar goed te vullen. Kijk eens rond op de widget beheer pagina en probeer ze eens uit! Hier onder een aantal standaard widgets van WordPress.

Links

De links widget geeft een mooi overzicht van links die je via het menu-item (linkerkant WordPress admin gedeelte) “Links” kunt toevoegen. Plaats hier bijvoorbeeld je linkpartners, de widget wordt automatisch bijgewerkt. Dit kan je erg veel tijd schelen.

Aangepast menu

Je kunt ook een menu weergeven in een WordPress widget. Maak een menu aan en klik op opslaan. Vervolgens ga je naar de widget beheer pagina (weergave –> widgets) en sleep je de “aangepast menu” widget naar de juiste plek en selecteer je het menu.

Categorieën

Met de categorieën widget kun je de categorieën van je WordPress site onder elkaar laten zien. Maak je een nieuwe categorie, dan wordt de widget automatisch geüpdatet.

Archief

De archief widget plaatst een overzicht van de maanden dat je WordPress site online staat. Elke maand is een link naar een pagina waar een overzicht staat van de berichten van die maand.

Meer widgets.. gratis!

WordPress is open-source en dat betekent dat iedereen kan meewerken aan het project. Daarom zijn er duizenden plugins, theme’s en koppelingen gemaakt die je gratis kunt gebruiken op je WordPress website. Een plugin kan een social media share button zijn onder elke post, maar een plugin kan ook een widget zijn die iets anders laat zien dan de standaard widgets van WordPress. Google eens op “WordPress widgets” of “Best WordPress widgets” en je komt al een heel eind. Via “Plugins –> Nieuwe plugin” vind je de populairste WordPress plugins, vaak ook widgets.

Print Friendly, PDF & Email